Maliny
Maliny każdego roku cieszą się niesłabnącą popularnością ze względu na swój niepowtarzalny smak. Ich krzewy mają zielone liście z białawym spodem, a pędy są stosunkowo wiotkie i osiągają długość nawet do dwóch metrów. Owoce charakteryzują się oryginalnym wyglądem dzięki licznym przylegającym do siebie pestkowcom. Można je spotkać zarówno w kolorze czerwonym, jak i w odcieniu ciemnej purpury czy żółte.
Maliny, aby obficie rosły, wymagają szczególnych warunków uprawowych. Nie bez znaczenia jest też właściwy sposób ich przycinania i nawożenia oraz stosowanie odpowiednich metod pielęgnacji.
Jakie cenne składniki zawierają maliny?
Spożywanie malin jest niezwykle korzystne dla zdrowia, gdyż zawierają niezliczone ilości cennych składników, takich jak magnez, kwas salicylowy, potas, kwas cytrynowy, witamina C, E, K, PP i witaminy z grupy B, magnez, wapń, kwas jabłkowy oraz kwas askorbinowy.
Są jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy odgrywających istotną rolę w ochronie komórek przed uszkodzeniem. Mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i niektóre nowotwory, a zawarty w nich błonnik pomaga w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego i reguluje poziom cukru we krwi.