Borówka amerykańska
Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum) to jeden z najpopularniejszych gatunków borówek na świecie. Charakteryzuje się dużymi, kulistymi owocami o charakterystycznym niebieskim kolorze, których smak jest niezwykle słodki i jednocześnie delikatnie kwaśny oraz pełen świeżości. Okres kwitnienia przypada na drugą połowę maja, a jagody, w zależności od posadzonej odmiany, dojrzewają od początku lipca do końca września.
Nasza borówka pochodzi z własnych plantacji, gdzie jest uprawiana z ogromną starannością i dbaniem o odpowiednie warunki wzrostu.
Jakie są największe zalety borówki amerykańskiej?
Borówka amerykańska to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i doskonałe źródło witaminy C i K, a także błonnika i przeciwutleniaczy. Zawiera też mangan wspomagający kości i metabolizm oraz antocyjany, które przyczyniają się do ochrony komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jej regularne spożywanie może wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego, utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, a także korzystnie wpływać na zdrowie serca i układu krążenia. Ponadto, zawarte w niej przeciwutleniacze, mogą pomóc w zwalczaniu stresu oksydacyjnego i opóźniać procesy starzenia się organizmu.